Svar på spørsmål om Roaccutan

En leser stilte meg noen spørsmål ang. kuren. Siden jeg tror at flere lurer på det samme som henne, svarer jeg i et eget innlegg. Husk at dette er mine svar, altså ingen fasit. Det beste er å spørre hudlegen din, og forholde deg til det han/hun sier. 

 

Here we go: 

1:  Jeg skal på jentetur til Syden i sommer, men er dessverre ikke ferdig med kuren da, er det lurt av meg å reise eller burde jeg avlyse? Hudlegen min sier det går fint, bare jeg smører meg godt med solkrem, men har lest mye om at man skal holde seg langt unna STERK sol, og iallfall Syden sol. 

Svar: Jeg skal også til syden i sommer, og lurte på akkurat det samme før jeg begynte på medisinen. Hudlegen min sa at jeg kunne øke dosen på slutten, slik at jeg ble ferdig innen jeg reiser. Jeg hadde nok reist uansett, men du vil merke at huden din kommer til å bli tynnere og mer sensitiv, så du kommer sikkert til å bruke høy faktor uansett om du vil eller ei. Jeg spurte forresten hudlegen om hvordan det er med vintersol, og han sa at jeg ikke trengte å bruke høy faktor før rundt påsketider. Jeg har faktor 15 i foundationen jeg bruker, og vil uansett anbefale deg å bruke solfaktor i ansiktet hver dag. Da sparer du deg for rynker når du blir eldre ;)

 

2. Man skal ikke drikke noe særlig med alkohol gjennom kuren, men er det mulig å drikke mye en kveld selvom? eller er det veldig farlig?? Blir 18 i juni så vil feire dagen med god drikke og en tur på byn. 

Svar: Man skal være forsiktig med alkohol når man går på Isotretinoin. Grunnen til dette er at kuren gjør at leveren din må jobbe hardere enn den vanligvis gjør. Leveren fungerer jo som en slags "rensestasjon" for blodet, den bryter bla.ned avfallstoffer og giftstoffer. Så, den har mer enn nok å gjøre under kuren, og vil nok bli svekket  om den må arbeide med å bryte ned store mengder alkohol i tillegg. Før jeg startet på kuren spurte jeg hudlegen om dette, og han svarte: "alt med måte" og at man ikke vet hvor mye som er livsfarlig. Jeg vil nok anbefale at du holder deg unna drikke med høy alkoholprosent (sprit feks) og tar det roligere enn du ellers ville gjort ;) 

 

3. Når merket du de første forandringene i huden?? Var det etter dag 1?? 4. Hvor mange glass med blod tar man under kuren med blodprøvene? Jeg tok 3 glass nå og det var helt forferdelig!! Må man alltid ta så mye blod?? 

Svar: De første forandringene i huden kom etter ca. 9 dager. Jeg har skrevet om det  HER 

Jeg tok også tre glass med blod før jeg begynte, men på kontrollen for snart en uke siden tok jeg bare et glass. Husk å se vekk neste gang du tar blodprøve, det hjelper ;)

 

Jeg håper dette var til hjelp, og lykke til på kuren!  

 

 

2 kommentarer

Niklai

16.02.2013 kl.00:45

Har sett litt rundt på nett hva gjelder alkohol. Hovedpoenget er som du sier her at både Roaccutan/Isotretinoin og alkohol er belastende for leveren. Også kan alkohol påvirke triglyserid-nivået, noe som ikke er bra (kan lite om det, vet bare at det er en negativ indikator med høye triglyseridnivåer, og at det ellers gjerne påvirkes av karbohydrater). Her er en artikkel, men den er full av vanskelige engelske, medisinske uttrykk: http://www.buzzle.com/articles/accutane-and-alcohol.html Jeg forstår det i alle fall slik at medisinen og alkoholen ikke virker på hverandre, men at de hver for seg utsetter kroppen for plager.

Du (altså bloggskriver), skrev i et innlegg at du merket bivirkningene sterkest kort tid etter du tar medisinen. Tror det passer på meg også. Vil derfor anta at det er lurt å ta medisinen lengst mulig unna alkoholen i tid. Sånn at hvis man vet at man kommer til å drikke på kvelden, bør man ta medisinen om morgenen, men kanskje vente med neste dose til et stykke utpå dagen, dagen etter. Har forstått det slik at alkohol kan forsterke en del av bivirkningene ellers.

Jeg vil tro, rent intuitivt, at det i alle fall er lurt å se hvordan det går med leveren før man utfordrer den ekstra. Noen få får ekstreme økninger i lever-enzymer. Jeg vil tro det vil vises allerede etter den første blodprøven etter at kuren er begynt, om man er blant de mest sårbare.

Har drukket noen glass vin noen ganger etter at jeg begynte, men ikke noe mer. Er litt småredd for å gå på fest fordi det er så lett å glemme at man bør være litt forsiktig, og så plutselig har man drukket mye mer enn man hadde tenkt.

sarah

29.03.2013 kl.12:33

Fin blogg! God påske!

Skriv en ny kommentar

aknehud

aknehud

100, Bergen

Jeg startet på Roaccutan/Isotretinoin i januar 2013, en kur som skulle vare et halvt år. I og med at det fantes få norske sider om hvordan en slik kur arter seg, valgte jeg å lage en blogg om det.

Kategorier

Arkiv

hits